'Sam jestem samiutki z sobą samym'

Forum dla uczniów szkół średnich przygotwujących się do matury.

'Sam jestem samiutki z sobą samym'

Postprzez Domidoma » 06 Mar 2010, 11:38

Witam,

jestem tegoroczną maturzystką, która właśnie rozpoczyna pisanie prezentacji maturalnej.
Mój temat brzmi: "Sam jestem samiutki z sobą samym" Rozwiń zagadnienie na podstawie wybranych dzieł literackich.

Przykłady, które z pewnością chcę zamieścić są postawy bohaterów 'Samotności w sieci' oraz "Cudzoziemki"
Nie wiem jednak w jaki sposób najlepiej przedstawić bohaterów 'Samotności..." oraz Różę z 'Cudzoziemki".
Z jakiej perspektywy? W jaki sposób najciekawiej przedstawić ich portrety psychologiczne?
Mam także problem z doborem jeszcze jednej pozycji do literatury przedmiotu. Zastanwiam się nad takim zestawieniem: nieszczęśliwy samotnik (Róża), samotny ale szczęśliwy (i tutaj problem z wyboem) oraz aspkety samotności we współczesnych czasach (Samotność w sieci).
Proszę o pomoc i radę
Za wszelkie odpowiedzi z góry serdecznie dziękuję.
Domidoma
.oOo.oOo.

Re: 'Sam jestem samiutki z sobą samym'

Postprzez Yume » 07 Mar 2010, 13:21

Odradzam "Samotność w sieci" - to literatura bardzoooo popularna (i o niskich walorach artystycznych).
Z drugiej strony polecam chociażby "Samotnika" Ionesco.

Pomyśl najpierw nad tezą. Jeśli będziesz mieć pomysł na tezę, to łatwiej będzie coś doradzić.
Ktoś puka do bram mej duszy.
Powiedz mu, ciało, żeby sobie poszedł.
Ja nie potrzebuje nikogo, bo
powietrza wystarczy tylko dla mnie.
Awatar użytkownika
Yume
Moderator
Moderator

Dołączenie: 13 Gru 2007, 17:30
Miejscowość: Kraków

Postprzez Gość » 08 Mar 2010, 16:14

W zasadzie "samotnosc w sieci' ma mi pomoc pokazac postawy wspolczesnego czlowieka. Chcę pokazać jak ludzie nie potrafiąc mowic o swoich uczuciach uciekaja sie do wirtualnych znajomosci i w ten sposob probuja pokonac poczucie pustki i samotności. Pracę głównie chcę oprzec na portrecie psychologicznym Rózy z 'Cudzoziemki".

Moj pomysl na teze wiąże się z pokazaniem jak człowiek radzi sobie z samotnością, jakie postawy przyjmuje.
Myślalam o takim planie pracy: czlowiek samotny i nieszczesliwy (Róża), czlowiek radzący sobie z samotnością czyli ten ktory się z nią potrafi pogodzić oraz wspolczesny samotnik w dobie internetu.

Znalazłam wiersz 'Spóźniony list" Marii Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej w ktorym wedlug mnie podmiot liryczny jest dobrym przykładem na osobę pogodzoną ze swym losem.
Sądzę jednak że operając się tylko na tych lekturach mogę napisać zbyt ubogą prezentację.
Dziękuję za radę aby dołączyć 'Samotnika' jednakże przyznam się, że jakoś nie przemawia do mnie to dzieło. Przeczytałam opis oraz recenzje i przyznam że nie zainteresowała mnie owa książka a z doświadczenia wiem, że cięzko mi mówić o czymś, czemu nie jestem przychylna. :) Mimo to dziękuję bardzo.
Każda wskazowka jest dla mnie pomocna dlatego prosze o rade. Probuje znalezc wiersz ktory moglby obrazowac przypadek osoby samotnej, ale pogodzonej z tym. Nie wiem też czy taki schemat pracy o ktorym napislam powyzej bedzie ciekawy dla odbiorcow... Za wszystkie podpowiedzi z góry dziękuję :)
Gość
.oOo.oOo.

Postprzez Gość » 10 Mar 2010, 19:41

Witam ponownie.

Od chwili napisania postu powyżej przemyslalam temat i po odwiedzinach w bibliotece (w celu znalezienia literatury przedmiotu) wprowadziłam zmiany w bibliografii.
Mam w związku z tym prośbę- chcialabym wiedziec jakich pytan moglabym sie spodziewac realizujac moj temat na przykladach:
'Cudzoziemka' M. Kuncowiczowej
'Różne samotnosci' i 'Samotnosc' J.Twardowskiego
'Samotnosc w sieci' J.Wisniewskiego.

Z gory serdecznie dziekuje za odp :)
pozdrawiam
Gość
.oOo.oOo.

Powróć do Matura z języka polskiego 2011