Poezja jako narzędzie walki z totalitaryzmem...

Forum dla uczniów szkół średnich przygotwujących się do matury.

Poezja jako narzędzie walki z totalitaryzmem...

Postprzez alegor » 09 Mar 2010, 16:02

Witam, moim tematem jest ' Poezja jako narzędzie walki z totalitaryzmem. Omów zjawisko odwołując się do wybranych utworów powstałych po II Wojnie Światowej'. Chciałbym się zapytać o dobór wierszy. Mam już dwa 'Campo di Fiori' Czesława Miłosza i 'Pan Cogito' Zbigniewa Herberta. Czy mogę omówić w mojej pracy jeszcze 'Z głową na karabinie' i 'Elegia o chłopcu polskim' - tak mi poleciła polonistka ale, zastanowił mnie jej wybór, ponieważ te utwory powstały podczas wojny, a nie po niej.
Co moję jeszcze umieścic w pracy prócz oczywiści wyjasnienia pojęcia totalitaryzmu w odniesieniu do II Wojny Światowej, opis tego jak poeci po wojnie starali zachowywac swoj patriotyzm, opisac czym jest wojna i jej skutek. Co do Campo di Fiori - wykazac jak wojna i system niszcza w ludziach to co najpiekniejsze. a Pan Cogito - pokazanie odwagi, dumy, walki o racje i poglady, przekonania.
z góry dziekuje za pomoc :)
I co myślicie o slajdach ze zdjeciami do tego typu pracy z oprawą muzyczna? Czy lepiej przynieść kilka fotografii na tablicy. :)
alegor
.oOo.oOo.

Powróć do Matura z języka polskiego 2011