Jednostka wobec zbiorowości---w ujęcie--dwóch wybranych epok

Forum dla uczniów szkół średnich przygotwujących się do matury.

Jednostka wobec zbiorowości---w ujęcie--dwóch wybranych epok

Postprzez Zielona19 » 22 Lut 2010, 22:26

Bardzo prosze o rade. Przygotowuje prezentacje na ten temat i mam pewne wątpliwości. Będe wdzięczna za jakieś rady i ewentualne korekty. Jeżeli chodzi o mój plan, napewno bede omawiać romantyczne pojęcie jednoski jako wybitnej i wyrózniającej sie. Chciałam tutaj przytoczyć postać Konrada z III cz. Dziadów, myśle tez nad Kordianem Słowackiego. Myślałam jeszcze nad balladą programową Mickiewicza "ROmantyczność" jako przykład jednostki oraz wrpowadzenie w omawianą epoke. Jednostke zaprezentuje jako buntownika i indywidualiste który odstaje od zbiorowości i reprezentuje sobą całkiem inne poglądy. Zastanawiam sie czy skontrastowanie tej epoki z pozytywizmem pod kątem pokazania różnic w pojęciu zbiorowości wg pozytywistów oraz tego jaką role gra jednostka w obydwóch epokach bedzie odpowiednim rozwinięciem tematu? Oczywiście omawiając pozytywizm chciałabym odwołać sie do przykładu Wokulskiego z "Lalki" i zastanawiam sie nad "Nad Niemnem".
Prosze o jakieś wskazówki bo nie jestem przekonana czy tak prezentując temat omówie go wyczerpująco i czy pozycje lit. są odpowiednie. Będę wdzięczna za każdą opnie!!!!!! Prosze, piszcie!
Zielona19
trzy żółte gwiazdki
trzy żółte gwiazdki

Dołączenie: 22 Lut 2010, 22:13

Re: Jednostka wobec zbiorowości---w ujęcie--dwóch wybranych epok

Postprzez polonistka44 » 23 Lut 2010, 10:33

Jaki jest dokładny temat pracy?

Napisałaś tylko "bede omawiać romantyczne pojęcie jednoski jako wybitnej i wyrózniającej sie" to jest temat? Ale dokładnie słowo po słowie jak brzmi?
Bo jeśli tam jest zaznaczone w romantyzmie, to konfrontacja z pozytywizmem i tym bardziej omawianie Wokulskiego jest błędne i niepotrzebne.
Kontakt ze mną przez mój blog: http://matura-polski.blogspot.com/ lub na maila: andion@o2.pl
polonistka44
jedna niebieska gwiazdka
jedna niebieska gwiazdka

Dołączenie: 11 Lut 2010, 09:29

Postprzez Zielona19 » 23 Lut 2010, 17:37

Dokładnie temat prezentacji brzmi "Jednostka wobec zbiorowości w ujęciu twórców dwóch wybranych epok".
Daleczego Wokulski jest tutaj złym przykładem?
Zielona19
trzy żółte gwiazdki
trzy żółte gwiazdki

Postprzez polonistka44 » 24 Lut 2010, 10:29

Nie no wobec tematu tego co poniżej Wokulski jest bardzo dobrym wyborem!

Pisałaś wcześniej tylko o romantyzmie i tym się zasugerowałam. Jeśli natomiast masz dwie epoki wybrać to zmienia postać rzeczy.
A więc temat będzie zbudowany na konfrontacji wobec obu epok.
Ja bym to widziała tak:

Romantyczność - rzeczywiście jako wprowadzenie w epoke, jej hasła, bardzo krótko i zwięźle omówić

Kordian i Konrad - jako przykładowi przedstawiciele romantyzmu i omówić juz troszkę szerzej te ich wybory, decyzje, zachowanie i postępowanie wobec zbiorowości oraz przy Kordianie zebranie i niemożność realizacji podjętej decyzji.

Wokulski - tu nalezy pamiętać, że on jest jedna noga romantykiem ( w połowie) wiec to nie jest idealny przedstawiciel pozytywizmu.

Jeśli zdecydowałabyś sie na coś mniejszego treściowo i objetościowo, proponowałabym jeszcze "Siłaczkę" to nowelka wiec czyta sie szybciutko i idealnie pasuje do tematu.

I wtedy byłoby 6 pozycji idealnie realizujących temat i pokazujacych odmienne postępowanie bohaterów obu epok wobec zbiorowości! Pragnienie śmierci za ojczyznę, odkupienia jej losów, i cały ten mesjanizm, przeciwstawione pragnieniu powolnych reform, przemian, pracy.
Kontakt ze mną przez mój blog: http://matura-polski.blogspot.com/ lub na maila: andion@o2.pl
polonistka44
jedna niebieska gwiazdka
jedna niebieska gwiazdka

Dołączenie: 11 Lut 2010, 09:29

Postprzez Zielona19 » 24 Lut 2010, 17:25

To ciesze sie że mój pomysł dobrze realizuje temat:) Bardzo dziękuję za odpowiedź i podpowiedzi, z których na pewno skorzystam i bedę o nich pamiętać. "SIłaczka" jest pozycją nad która sie zastanawiałam ponieważ znalazłam ją w słowniku motywów literackich ale nie znałam jej więc nie brałam jej jeszcze pod uwage. Ale zapewne sięgne do niej bo rzeczywiście potrzebuje jeszcze bohatera typowo pozytywistycznego. Jeszcze raz bardzo dziekuje. Na pewno jeszcze napisze.
Zielona19
trzy żółte gwiazdki
trzy żółte gwiazdki

Postprzez LittleBlue » 09 Mar 2010, 16:07

Cześć,
tak się składa , że wybrałam identyczny temat.
Jako że nie cierpię Lalki, moja prezentacja składa się z :

-"Kordiana"
-"III cz. Dziadów"
-"Siłaczki"
-"Nad Niemnem"
-"A...B...C..." Orzeszkowej

Epoki będę jednak charakteryzowała 'na sucho' z książek:
A.Witkowskiej i Markiewicza "Romantyzm" oraz "Pozytywizm".

Czy te lektury mi wystarczą?
Czy też powinnam dobrać jeszcze jakieś?
Może również skorzystam z Twojego pomysłu i dobiorę "Romantyczność" Mickiewicza,
dla proporcji?
Jak myślicie?
LittleBlue
jedna czerwona gwiazdka
jedna czerwona gwiazdka

Dołączenie: 07 Mar 2010, 17:45

Powróć do Matura z języka polskiego 2011