Bardzo prosze o rade. Przygotowuje prezentacje na ten temat i mam pewne wątpliwości. Będe wdzięczna za jakieś rady i ewentualne korekty. Jeżeli chodzi o mój plan, napewno bede omawiać romantyczne pojęcie jednoski jako wybitnej i wyrózniającej sie. Chciałam tutaj przytoczyć postać Konrada z III cz. Dziadów, myśle tez nad Kordianem Słowackiego. Myślałam jeszcze nad balladą programową Mickiewicza "ROmantyczność" jako przykład jednostki oraz wrpowadzenie w omawianą epoke. Jednostke zaprezentuje jako buntownika i indywidualiste który odstaje od zbiorowości i reprezentuje sobą całkiem inne poglądy. Zastanawiam sie czy skontrastowanie tej epoki z pozytywizmem pod kątem pokazania różnic w pojęciu zbiorowości wg pozytywistów oraz tego jaką role gra jednostka w obydwóch epokach bedzie odpowiednim rozwinięciem tematu? Oczywiście omawiając pozytywizm chciałabym odwołać sie do przykładu Wokulskiego z "Lalki" i zastanawiam sie nad "Nad Niemnem".
Prosze o jakieś wskazówki bo nie jestem przekonana czy tak prezentując temat omówie go wyczerpująco i czy pozycje lit. są odpowiednie. Będę wdzięczna za każdą opnie!!!!!! Prosze, piszcie!